До складу коренів кульбаби входять десятки корисних для нашого здоров'я речовин, серед яких кальцій, калій, залізо, фосфор, магній, мідь, селен, цинк, вітаміни А, С, Е, В, каротин, глікозиди, флавоноїди, полісахариди, інулін, холін, сахароза, органічні кислоти і багато іншого.
Коріння кульбаби за вмістом білка можуть конкурувати з вівсом, пшеницею та іншими злаковими рослинами.
Препарати, виготовлені з коріння кульбаби, застосують як жовчогінний, сечогінний, протизапальний засіб, вони діють, як легке жарознижувальну, розріджують мокротиння, знімають біль і спазми, заспокоюють нервову систему.
Корисні властивості кореня кульбаби знайшли застосування при лікуванні багатьох захворювань, ось деякі з них, найбільш поширені: холецистит, гепатит, цистит, спастичний коліт, знижена кислотність шлункового соку, хронічний запор, втрата апетиту, мастопатія, подагра, артрит, екзема, фурункульоз, цукровий діабет, атеросклероз, анемія, порушення сну, остеопороз.
І це ще не повний перелік того, чим корисний кульбаба, в народній медицині рослина застосовується набагато ширше в різних зборах разом з іншими цілющими рослинами, що багаторазово підсилює його дію.