Для ряду медичних маніпуляцій існують спеціально зібрані набори інструментів, витратних матеріалів та допоміжних матеріалів. Основна їх суть полягає в тому, що кожен медичний набір складається з предметів одноразового використання. Якщо мова про серветки та бахіли, то тут і так все зрозуміло. Але якщо, наприклад, це інструмент, нехай Вас не насторожує ціна. Зазвичай метал у ньому замінено на пластик, а тому й вартість комплекту буде досить невисокою.

Також не варто думати, що через маленьку ціну за набір Ви отримаєте послуги неналежної якості або в неповному вигляді. Тут усього лише заздалегідь передбачене виробником поєднання ефективності та стерильності. Застосувавши дешеві матеріали, він зміг виробити необхідні предмети, яких цілком вистачить для однієї повноцінної маніпуляції потрібного характеру. З другого боку, ніхто не стане стерилізувати інструменти, мити їх або чистити, оскільки вони коштують недорого і за необхідності повторного огляду Ви зможете купити набір медичний у найближчій аптеці.

Окремо слід згадати комплект, призначений для гінекологічного огляду, за допомогою якого лікар і робить всі необхідні дії. Предмети, що містяться в ньому, дозволяють знизити дискомфорт жінки при обстеженні і зробити сам огляд максимально якісно. Перед упаковкою кожен предмет ретельно стерилізується і потім поміщається в герметичний пакет. Якщо пакет перед походом до лікаря не пошкоджений, можна бути впевненим, що все одноразові інструменти та інші елементи, що входять до набору, повністю стерильні.

Комплектація набору для огляду у гінеколога

Зазвичай є сенс купувати набір для гінекологічного огляду, який має позначки «для цитології» і «зі щіточкою». Ці елементи не включаються в найбільш базовий з представлених на вітрині комплектів, але часто лікарі наполягають саме на їх використанні. Справа в тому, що для пацієнтки є сенс відразу взяти мазок для подальшого проведення аналізів, не вдаючись окремо до додаткових маніпуляцій. Ми нижче наведемо перелік елементів, які формують найуніверсальніший набір, що підходить для більшості жінок. У нього повинні входити:

  • пелюшка (розміром не менше 50х50 см);
  • одноразові бахіли;
  • стерильні оглядові рукавички (розміру «М»);
  • гінекологічне дзеркало (розмір дзеркала може варіюватися залежно від моделі набору);
  • універсальний урогенітальний зонд;
  • цервікальний шпатель;
  • два предметних скла;
  • ендоцервікальна щіточка;
  • аплікатор;
  • пара сухих серветок.

Подібні набори вельми затребувані в приватних клініках, жіночих консультаціях, профільних медичних центрах. Якщо Ви вирушаєте в шкірно-венерологічний диспансер або центр планування сім'ї, Вас напевно можуть попросити мати при собі такий набір. При регулярному проходженні щорічного медичного огляду за місцем роботи медики найчастіше застосовують саме одноразові інструменти. 

Замість висновку

Якщо лікар застосовує якісний інструмент, використовує стерильні рукавички, вживає всіх необхідних заходів безпеки і не нехтує акуратністю, будь-яка пацієнтка зможе значно більше розслабитися в його кріслі. Проте профогляди для жінок на вітчизняних підприємствах не завжди проводяться з належною увагою до деталей. У всьому, що стосується медицини, треба бути особливо обережною. Якщо Ви сумніваєтеся, чим саме оснащений кабінет лікаря, до якого збираєтеся відправитися на прийом, мати при собі такий набір просто необхідно. Він не тільки надасть Вам надійний захист і необхідну стерильність, але й позбавить зайвих хвилювань перед візитом до лікаря.

Поширені питання та відповіді

Показати ще