Безліч сучасних хвороб можна вилікувати або попередити за допомогою введення в організм спеціальних препаратів. Медицина і техніка в цілому не стоїть на місці, а тому з кожним роком шприци стають все більш модернізованими, зручними при використанні і менш болючими для пацієнтів. Звичайний шприц ін'єкційний складається з трубки і поршня, а так званий «трикомпонентний» також має гумову накладку на кінці рухомої частини. Вона зменшує тертя об стінки циліндра, завдяки чому часточки пропілену, з якого виготовлено виріб, не зчісуються і не потрапляють в розчин.

Сутність цих пристроїв в цілому однакова, оскільки всі вони служать одній меті – ввести або забрати рідину з організму після проколу невеликого отвору. Однак кожен шприц має своє основне призначення, різний зовнішній вигляд, довжину і діаметр голки. Перед тим, як шприци ін'єкційні купити, треба запитати у свого лікаря, який саме їх тип буде потрібно для конкретних медичних маніпуляцій.

Принцип роботи та технічні аспекти

На відміну від інших медичних аксесуарів, тут задіяні суто фізичні сили, і немає жодної хімічної або термічної взаємодії компонентів. Коли поршень витягується з циліндра, в утвореному просторі створюється певне розрідження. Якщо в цей момент голка перебуває в посудині з розчином, то рідина спрямовується в шприц. Це відбувається через різницю тисків. Атмосферний тиск, що діє на рідину, прагне компенсувати вакуум в замкнутому просторі, а тому направляє туди речовину-заповнювач.

Для зручності людини, котра здійснює ін'єкцію, на зовнішній стороні циліндра нанесена шкала з поділками, що відповідають об’єму порожнистої трубки. При введенні речовини лікар керується показаннями даної градуювання, щоб задати рівномірний темп руху поршня. Це дозволяє пацієнтові відчувати менший дискомфорт протягом усієї маніпуляції.

Особлива увага завжди приділяється стерильності виробу. При виробництві його упаковують в індивідуальну непроникну оболонку, а тому кожен шприц ін'єкційний одноразовий повинен мати неушкоджену обгортку перед початком використання. Якщо мова йде про шприци багаторазового використання, їх слід піддавати термічній обробці – кип'ятити у воді чи спеціальних розчинах. Втім, багаторазові вироби в наш час вже відходять у небуття.

Види шприців

  • звичайний;
  • інсуліновий;
  • шприц Жане;
  • карпульний;
  • шприц-пістолет;
  • дротиковий;
  • саморуйнівний.

Історія створення шприців

Як і багато інших медичних товарів, шприц пережив багато поколінь і модернізацій, почавши свій шлях у глибоку давнину. Проте, з не до кінця зрозумілих медикам і історикам причин, він не прижився в лікарському середовищі і на багато століть був вигнаний з-поміж лікарських засобів і аптекарських товарів. Тільки в кінці Середньовіччя йому була дане «друге життя» і право застосовуватися нарівні з медикаментозними засобами лікування захворювань.

У знайомому нам, більш-менш сучасному вигляді, шприц був створений лише в 1853-му році. Циліндр був з каучуку, а поршень з металу з шкіряним ущільнювачем. Через непрозорість градуювався сам рухливий шток, а не трубка. У 1949-50 роках американець Артур Сміт оформив патентне свідоцтво на одноразові шприци. Спочатку вони виготовлялися зі скла. Через шість років фармацевт-новозеландець створив шприц із пластику, призначений для одноразового використання. Зазнавши ряд доробок, саме цей тип пристроїв дожив до нашого часу, ставши ефективним засобом для проведення вакцинації, забору аналізів, ін'єкцій лікарських препаратів і знеболювальних засобів

Поширені питання та відповіді

Які товари користуються попитом в категорії Шприці та системи для переливання?

Товари які користуються попитом в категорії Шприці та системи для переливання:

Які є новинки товарів в категорії Шприці та системи для переливання?

Нові товари в категорії Шприці та системи для переливання:

Які товари з найнижчою ціною в категорії Шприці та системи для переливання?

Шприці та системи для переливання

Показати ще