Медичний інструмент — катетер, що слугує для поєднання каналів організму людини з природним середовищем, застосовується широко. За допомогою нього виводять зайву рідину з тіла, промивають порожнини. Під час хірургічних маніпуляцій цей інструмент використовують для реалізації інших медичних цілей. Вони бувають металеві або пластикові.

Види катетерів

За призначенням розрізняють порожнинні та судинні пристосування. Вони своєю чергою поділяються:

  • Аспіраційний — інструмент, який слугує для виведення рідин із легень. Його часто застосовують в післяопераційний період, адже людина самостійно не може виводити мокроту. Являє собою прозору трубку, що гнеться, завдовжки 50 см із рентгеноконтрастними смугами.
  • Внутрішньовенний — катетер, призначений для введення ліків у кровотік або для забору крові. Встановлюється безпосередньо через шкіру в поверхневі вени.
  • Для годування немовлят. Його назва говорить сама за себе. Це тонка трубочка, яка не перекривається під час скручування, на неї нанесена спеціальна змазка. Догодовувати малюка можна із застосуванням автоматичного дозувального пристрою.
  • Урологічний катетер застосовують для виведення сечі з організму людини, коли самостійне відведення її утруднене. Виготовляють товари із силікону. Матеріал має бути інертний, мати низький поверхневий натяг, хімічну та термічну стабільність.

Найпоширеніші показання до використання: переливання крові у великих кількостях, введення лікарських засобів (особливо з вираженим подразнювальним ефектом), забезпечення високої швидкості виведення рідини.

Одноразові вироби

Будь-які одноразові інструменти застосовні у випадках, де має бути забезпечена особлива стерильність. Зонди для введення в тіло людини мають відповідати цій вимозі обов'язково. Чоловічі та жіночі вироби мають подібні основні параметри. Вони виготовляються з прозорих, термопластичних, нетоксичних матеріалів. Закінчення інструменту закруглене. Для жінок трубка має довжину удвічі меншу ніж для чоловіків. Зонд завжди під час введення в тіло стає м'якшим. Їх можна використовувати разово кілька прийомів на день або носити довгий час, перетискаючи балон всередині органа. Вироби завжди герметично упаковані. Термін зберігання до 5 років.

Існують вироби з посиленою трубкою. Їх просвіт ніколи не перекривається під час стиснення або перекручування. Те ж саме можна сказати про лійкоподібні катетери. Діаметр трубок теж буває різним. Що він більший, то швидше відбувається випорожнення. Один із різновидів — продукція Фолея. Їх можна носити досить довго, і виводять вони не тільки сечу, а й густіші субстанції. Для короткочасного випорожнення підійдуть катетери Нелатона.

Про внутрішньовенні зонди

Ці допоміжні інструменти слугують для тривалої інфузійної терапії. Вони дають змогу не проколювати стінку вени щоразу під час введення препарату людині. Часто використовують для тяжкохворих людей та для пацієнтів, яких необхідно транспортувати. Пацієнт із введеним інструментом може вільно рухати рукою, якщо це потрібно. На такі пристосування наноситься силіконовий шар, який полегшує введення в необхідну порожнину. Матеріал для їх виготовлення — нетоксичний, апірогенний і стерильний. Найпопулярніший матеріал — тефлон. Він дешевий, дає змогу швидко й безболісно встановлювати пацієнтові зонд. До недоліків можна віднести слабку стійкість до вигинів. Покращений варіант тефлону — політетрафторетилен. Його стійкість до згинання вища, а поверхневе тертя не поступається тефлону. Поліуретан -матеріал, який легко піддається нагріванню, м'який і найкраще поєднуваний із судинами організму людини. Катетери обладнують крильцями, додатковим портом або і тим, і іншим. Крильця теж можуть бути звичайними або перфорованими.

Голка має бути гострою. Відгуки лікарів про ці інструменти неоднозначні. Їх існує велика класифікація, і терапія призначається індивідуально кожному пацієнту. Як вибрати медичний інструмент, може підказати тільки кваліфікований лікар, з огляду на діагноз пацієнта.

Поширені питання та відповіді

Які товари користуються попитом в категорії Катетери й зонди?

Показати ще