Коректори постави: як вони влаштовані та коли використовуються

У разі різних проблем із хребтом використовують коректори постави, що відіграє важливу роль у фізіологічному стані більшості систем організму. Вони являють собою спеціальну опору для спини й найчастіше складаються з еластичних лямок. Напрямний елемент охоплює плечові суглоби, схрещується на рівні лопаток. Завдяки продуманій конструкції ортопедичне пристосування чинить певний тиск, щоб блокувати нахили вперед. Для посилення інтенсивності додаються поліуретанові або металеві вставки, які безпосередньо діють на проблемні ділянки.

Такі натільні зовнішні пристрої ефективно перешкоджають викривленню хребта в разі тривалого перебування в незручному положенні, вікових погіршень стану кісткових і м'язових тканин. Крім того, вони допомагають боротися з уже наявними патологіями, успішно застосовуються як у разі сутулості, так і в разі сколіозу, кіфозу, спондильозу. У деяких випадках носіння показано для закріплення ефекту після лікувального масажу, в разі гриж, зміни та зміщення форми дисків, для реабілітації після травм або операції.

Чим допомагають реклінатори

Спеціальні коригувальні бандажі виконують досить просте, але дуже важливе завдання:

  • забезпечують стабілізацію грудного та поперекового відділів,
  • обмежують обсяг рухів,
  • знімають частину навантаження з м'язів, які утримують хребет,
  • випрямляють спину,
  • відводять плечі назад,
  • зводять лопатки,
  • «привчають» хребці до правильного положення,
  • сприяють формуванню або відновленню оптимальної пози,
  • позитивно впливають на нормальний розвиток кісток і м'язів.

Дуже зручно, що в процесі не треба постійно пам'ятати про потребу рівно сидіти й не сутулитися — цього механічно не дає зробити спеціальне пристосування. Воно активно працює, не вимагаючи допомоги та втручання, не завдаючи дискомфорту. Щоб отримати максимальну користь, його носіння зазвичай поєднується з іншими дієвими заходами. В основі комплексного підходу можуть бути масажні процедури, заняття спортом, плавання й медикаментозна терапія.

Поширені типи й тонкощі у відмінностях

Усі схожі вироби часто називають реклінаторами. Насправді — це лише один із кількох типів і зазвичай найменший за розмірами. Він створений з урахуванням особливостей порушення, що локалізується тільки у верхньогрудинному відділі, застосовується для профілактики, на початкових стадіях і в разі легких форм сутулості. Крім реклінатора, буває грудний коректор постави — він куди більший, охоплює грудну клітку та фіксується на зворотному боці, допомагає усунути асиметричність та інші зміни. Ще один поширений тип призначений для охоплення всієї грудної клітки й зони попереку. Такі корсети називаються грудопоперековими, виділяються широким утримувальним поясом-бандажем і жорсткою спинкою. Вони досить довгі, фіксують хребетний стовп по всій довжині, добре знімають м'язове напруження, незамінні в разі серйозніших патологій.

Більшість сучасних моделей мають досить тонку конструкцію та залишаються непомітними під одягом. Деякі з них більш громіздкі через різні вставки або особливий матеріал. Усі вони умовно поділяються на дві великі групи. Профілактичні застосовуються для захисту та запобігання порушенням, а медичні — згідно з показаннями для вже діагностованих патологій і відхилень від норми. Серед них можна знайти варіант для будь-якого віку:

  • для дорослих — універсальні для жінок і чоловіків, мають відповідні розміри;
  • для дітей — враховують індивідуальні потреби зростального організму приблизно з 4 до 12 років, вироблені з безпечних і гіпоалергенних матеріалів відповідно до регламентів ВООЗ;
  • для підлітків — середні за розмірами, орієнтовані на хлопчиків і дівчаток з 12 до 16-17 років.

Як обрати коректор постави в каталозі ROZETKA

Розмірна сітка представлена численними моделями, які виробляють відомі українські, російські, тайванські, швейцарські та інші бренди. Вони бувають найрізноманітніших кольорів — від білих, бежевих і чорних до бірюзових, з яскравими контрастними вставками. Одним із головних критеріїв вибору є ступінь жорсткості виробів, які можуть бути:

  • м'які — виготовлені зі спеціальної тканини, мають легкий коригувальний ефект, тому підходять для профілактики та в разі незначних викривлень, найзручніші в носінні й догляді завдяки тому, що немає жодних вставних елементів, добре пропускають повітря й поглинають вологу, гарантуючи абсолютний комфорт;
  • еластичні — відрізняються від м'яких тільки матеріалами, використовуваними для виробництва, здатні без зусиль розтягуватися, з легкістю тягнутися й після зняття повертатися в колишнє положення;
  • напівжорсткі — класичні м'які або еластичні, але з додаванням пружинних або ще яких-небудь елементів для помірної фіксації, можуть призначатися як у разі дистрофічних змін міжхребцевих дисків, так і в разі нестабільності хребців, деформувальних патологій, добре розвантажують грудний відділ і усувають болісність;
  • жорсткі — разом із напівжорсткими розроблені тільки для лікування, забезпечені моделювальними ребрами жорсткості для посилення компресії та стабілізації, призначені для складних випадків і серйозних хвороб.

У більшості підтримувальних конструкцій передбачені застібки-липучки для фіксації та регульовані лямки, що дають послаблювати або посилювати ступінь жорсткості. Крім стандартних моделей, випускають магнітні та електронні — порівняно нові розробки. Магнітні мають відповідні мініатюрні пластини, розміщені смужкою біля пояса або вздовж усього хребта. Вони стимулюють кровообіг у м'язах, у такий спосіб зміцнюють і підвищують тонус, усувають больові синдроми, знімають м'язове запалення. Електронні різновиди кардинально відрізняються від усіх наявних. Вони дуже компактні, відстежують положення тіла завдяки особливому механізму з датчиком і подають вібросигнал, коли треба випрямитися, даючи свідомо контролювати спину.

Перш ніж купити реклінатор або інший коректор постави, важливо проконсультуватися з лікарем. Тільки кваліфікований фахівець може дати індивідуальні рекомендації, як його правильно обрати, як носити й скільки використовувати для потрібного результату.

Поширені питання та відповіді

Які товари з найнижчою ціною в категорії Коректори постави?

Коректори постави

Показати ще