Така проста і повсякденна річ, як пластир, виявляється, має колосальне значення для якнайшвидшого одужання пацієнтів і забезпечення їхнього комфорту. Ця лікарська форма є пластинкою з особливого еластичного складу. Основна маса пластирів здатна трохи розм'якшуватися під дією природної температури людського тіла, через що кріпиться до шкіри ще щільніше. Крім того, ці вироби здатні легко витримувати вплив води та інших рідин, а також зберігати свої лікувальні властивості за тривалого носіння.

Найзрозуміліший і найпопулярніший – це фіксувальний пластир, який допомагає закріпити ватно-марлеву пов'язку, приклеїти бинти, стягнути рану або шви. Але є й ряд інших різновидів. Кожен тип має свій ефект на шкіру і підшкірні тканини, а іноді й на весь організм у цілому. Є також пластирі без підкладки або зі спеціальною прокладкою, просоченою лікарськими препаратами .

Склад і призначення пластирів

Згідно з призначенням, ці вироби виготовляються з матеріалів з необхідним співвідношенням товщини, щільності та еластичності. Зазвичай до складу включають попередньо оброблений і продезинфікований природний або синтетичний каучук, гуму, матеріали полімерного походження, суміші на їхній основі. Крім того, в зігрівальний пластир додатково додаються спеціальні антиоксиданти, ефірні масла й жири. Якщо треба домогтися механічно пом'якшувального ефекту, застосовуються пластирі з наповнювачами.

Вважається, що справді якісний виріб такого роду має готуватися з фабричної пластирної маси. Її фізичні властивості такі, що за температури навколишнього середовища вона разм’якає лише трохи, а на тілі швидко розм'якшується і приймає необхідну анатомічну форму. При цьому її липкі властивості повинні виявлятися тільки при контакті з теплою шкірою.

Усім відомі лейкопластирі – це тип виробів, що не містить лікарських речовин. Найчастіше він виступає аналогом клейової пов'язки і служить суто для фіксації необхідних медичних аксесуарів на тілі (катетерів, голок в вені, вати і т.д.). Проте в його склад зазвичай також входять речовини, що мають м'яку заспокійливу дію на шкіру навколо ураженої зони. Основною вимогою до продукції такого роду є безболісність їх зняття зі шкіри хворого. 

Класифікація пластирів

  • мозольний пластир (має антибактеріальний і заспокійливий ефект, а згодом допомагає видалити мозоль);
  • пластир для знеболювання (зменшує хворобливі відчуття, знімає набряклість);
  • перцевий пластир (здатний прогрівати певну ділянку шкіри і створити приплив / відтік крові, допомагає боротися з мокротою, часто застосовується при кашлі та застуді);
  • гідрогелевий пластир (полегшує перебіг запальних процесів, знімає набряклість);
  • бактерицидний пластир (має яскраво виражений антибактеріальний ефект, стерилізує поверхні, до яких прилягає, ефективно бореться з локальними інфекціями);
  • цільнотканий (зазвичай широкий, на тканинній основі, чудово підходить для закріплення пов'язок на тілі).

Висновок

Пластирі служать сучасній людині майже в будь-якій життєвій ситуації, пов'язаній зі здоров'ям. Якщо Ви вирушаєте в похід, захоплюєтеся туризмом або активним відпочинком, працюєте на присадибній ділянці або робите ремонт, є великий ризик поранитися або подряпатися. І тут Вам на допомогу прийде захисний пластир, який візьме на себе турботу про захист Ваших кінцівок від подальшого травмування. Наклеївши його, Ви не дозволите хвороботворним мікробам потрапити всередину рани і занести туди додаткову інфекцію. Крім того, виріб допоможе швидкому загоєнню тканин.

Поширені питання та відповіді

Які товари користуються попитом в категорії Пластирі медичні?

Показати ще