У науковій медицині плоди розторопші та препарати з неї застосовують для лікування захворювань печінки, зокрема гострих та хронічних гепатитів, цирозів, токсикометаболічних уражень печінки, жовчного міхура та жовчовивідних шляхів, а також при токсичних отруєннях хімічними речовинами, цукровому діабеті, , варикозне розширення вен нижніх кінцівок Насіння розторопші є сировиною для одержання препаратів гепатозахисної дії.
У дерматології масло розторопші застосовують при лікуванні багатьох дерматозів, у тому числі при алергічних захворюваннях, псоріазі, вітіліго, вугрі, облисіння.
Вживання порошку розторопші з насіння (шроту, борошна) знижує рівень цукру в крові, очищає кров, допомагає при варикозі.
З лікувальною метою використовують практично всі частини рослини. В основному використовують плоди та насіння розторопші, з яких отримують масло, шрот (побічний продукт маслоекстракційного виробництва) та борошно (порошок), також застосовують настойки та відвари. Плоди розторопші входять до складу зборів для лікування печінки та селезінки.
Також препарати розторопші мають сечогінну, жарознижувальну, вітрогонну дію, нормалізують травлення. Жирне масло плодів розторопші застосовують зовнішньо як ранозагоювальний засіб. Відвар коренів застосовують при зубному болю (полоскання), затримці сечі, діареї та судомах. Розторопша широко застосовується у гомеопатії.
Відгуки покупців 1