Ягоди чорниці здатні знижувати кількість цукру в крові людини, підвищувати кислотність соку в шлунку, покращувати обмін речовин, травлення, посилювати гостроту зору, впливати на кровопостачання в зоні очної сітківки.
Чорничні плоди вживають при проносах, які виникають без впливу будь-яких інфекцій, особливо в дитячому віці (протипроносний засіб). Також ягоди є допоміжним засобом у поєднанні з антибіотиками при авітамінозі або дизентерії.
Головне багатство цих плодів – антиоксиданти. Багатьом відомо, що вони можуть зв'язувати вільні електрони на клітинному рівні, а цей процес перешкоджає утворенню недоброякісних пухлин. Таким чином, чорницю можна вважати чудовим засобом для боротьби з раковими захворюваннями. Антоціани – це чорничні антиоксиданти. Вони є в яблуках, редисці, червоної капусти, ожині і винограді темного кольору. Рекорд за кількістю антиоксидантів встановила саме чорниця.
Чорничні плоди також володіють протимікробними, протигнильний і терпкими властивостями. Деякі фахівці стверджують, що антоціани з ягід чорниці можуть значно знизити агрегаційне дію еритроцитів.
Народна медицина радить застосовувати плоди чорниці разом з суницею, наприклад, при лікуванні сечостатевих захворювань.
Чорниця відмінно бореться з втомою очей при роботі за комп'ютером, при читанні газет чи книг, за водінням автомобіля в нічний час. Вона здатна посилити робочі процеси іншими способами лікування очних захворювань (гімнастика для очей, різні краплі, синтетичні лікарські засоби), підвищити природну захисну реакцію тканин очей від якихось змін кришталика і сітківки.
На сьогоднішній день чорниця є одним з найкращих засобів для нормалізації зору. Дана властивість плодів обумовлюється присутністю в них антиоксидантів групи біофлавоноїдів. Саме вони впливають на здатність кращого зору вночі, приводять у норму клітинні мембрани. Чорничні флавоноїди зміцнюють капіляри сітківки, роблячи їх більш міцними, а також стимулюють вироблення родопсину – очного пігменту, який здатний сприймати світло при поганому освітленні.
Завдяки збільшеній кількості фенолокислот і флавоноїдів, консервовані, свіжі і сушені ягоди чорниці залишаються корисними при гіпертонічних хворобі, атеросклерозі та інших негативних станах. А це зазвичай пов'язано з низькою міцністю зовнішньої оболонки кровоносних судин.
Регулярне використання в харчуванні чорничних плодів допоможе людині скоротити бродильні і гнильні кишкові процеси, вчасно надати протизапальні дії, поліпшити стан хворого, який страждає на кольки, ентерити, гастрити, виразкову хворобу дванадцятипалої кишки і шлунка.
Якщо спостерігається значна втрата ваги, то слід звернути увагу на це ягоди. Адже вони мають все, що необхідно людському організму в даній ситуації: білки, вуглеводи, клітковина, маленька кількість калорій.
Підшлункова залоза є найважливішим органом, який не дає розвиватися цукрового діабету. Вчені стверджують, що чорничні плоди – це чудовий засіб при лікуванні цього небажаного захворювання.