Іван-Чай ферментований або Копорський чай – напій, відомий понад десять століть. Традиція чаювання з'явилася на Русі задовго до знайомства із заморським чорним чаєм. Як заварювання використовувалося сушене листя рослини кипрей і такий чай був у великій пошані. Згідно з російською легендою, кипрей спочатку в народі Іван-чаєм величали ... «... Жив один російський хлопчина, ходив він завжди в червоній сорочці і любив у полі серед чагарників і високих трав водиться. Люди, коли повз них проходили і помічали серед зелені щось червоне, казали: «Та це Іван, чай, бродить». Так і повелося: почервоніння в зелені асоціювалося з Іваном...». А одного разу люди розводили багаття і разом з дровами підкинули у вогонь високу траву кипрію. Листя Іван-чаю потрапило в киплячий котел, відвар вийшов приємно ароматний, бадьорив і розумів настрій. Так і повелося на Русі Іван-чай заварювати.
Цей напій згадується в стародавніх російських рукописах, його знала і любила Європа, і тому Іван-чай у великій кількості вивозили закордон, де і називали його «російським чаєм». У XIX столітті Іван-чай активно експортувався до Великобританії, що володіла величезними чайними плантаціями в Індії, але щорічно купувала десятки тисяч пудів Копорського чаю, віддаючи перевагу індійському. Але на батьківщині зніту, в цей час ринок заполонив індійський чай і цілющий національний напій був незаслужено забутий. Але цей ароматний, трохи терпкий напій не тільки смачний, а й дуже корисний для всього організму.
Спосіб приготування ферментованого іван-чаю
Засипати чай із розрахунку 1 чайна ложка на 100 мл. окропу.
Наполягати щонайменше 15 хвилин.
Рекомендується неодноразове заварювання для повної витяжки із чаю всіх його корисних речовин.