Лікарська ромашка Ромашка являє собою трав'янисту рослину, яка відноситься до сімейства айстрових. Під час цвітіння утворюються білі вузькі пелюстки. Колір зібраний у жовті корзиночки. Росте ромашка на пустирі, на луках та полях. Загалом існує приблизно двадцять сортів ромашки. Найпопулярніший вид – аптечна. Збирання квіток відбувається з кінця весни і до середини осені під час цвітіння. Відбувається збирання за допомогою спеціального гребеня або просто руками після повного розкриття пелюсток. Як відбувається сушіння Зібрану рослину потрібно розкласти на полотні і висушити в темному приміщенні, що добре провітрюється, протягом тижня. Якщо є, можна використовувати спеціальну сушарку, де на рослину впливають температурою 40 градусів. Після цього сушена ромашка зберігається в лляних мішечках або паперових протягом півтора року. Що входить до хімічного складу: кумарини; дубильні речовини; каротин; прохамазулен; ефірне масло; аскорбінова кислота; флавоноїди; мінеральні солі; глюкоза; холін; вітаміни А, В9, В5, В2, В1. Що стосується фармакологічної дії: ромашки колір сушений має седативну, антисептичну, жовчогінну, бактерицидну, болезаспокійливу, потогінну, протизапальну, спазмолітичну дію. Свіжоприготовлена настойка здатна знизити алергічну реакцію та покращити діяльність травних залоз. Застосування настойки ромашки Для того, щоб настойка приносила користь, слід запам'ятати, що засіб, який витримують на горілці, не потрібно розбавляти, а якщо йдеться спиртовий розчин, то перед застосуванням його потрібно розбавити водою навпіл. У традиційній медицині використовують для полоскання ротової порожнини при ангінах чи стоматитах. Також настойкою обробляють подряпини, виразки, подразнення. При простатитах та геморої проводять клізми. Що стосується косметології: сушені квітки заливають окропом, настоюють і протирати цим розчином обличчя. Можна завжди придбати готовий рецепт в аптеці, а можна приготувати відвар самостійно. Ціна на аптечні препарати є прийнятною. В Україні ромашка росте в екологічно чистих районах Херсонської області, що на Закарпатті. Її збирають у період цвітіння, готують фітозбори і зберігають у сухих, добре провітрюваних приміщеннях. Після закінчення терміну придатності краще не використовувати траву, тому що губляться корисні властивості.