Один із найпотужніших адаптогенів, священна трава індуїстів. Має потужні лікувальні властивості, що науково доведені. Чай з тулсі ефективний при недосипаннях, джетлагу, емоціному виснаженні, покращує пам'ять, знижує рівень цукру в крові.
Відкриття рослини
Першовідкривачем Тулсі став відомий британець Уолтер Ротшильд, який був не лише банкиром, а й завзятим ботаніком. Багаторічний кущ був знайдений під час експедиції з полювання за рослинами в XIX столітті (1897-1898 роки).
Вчені, яких фінансово підтримував представник сімейства Ротшильдів, час від часу вирушали до таких ізольованих місць як тропічні райони Індії та Південно-Східної Азії. На меті мали, зокрема, збирання насіння для вирощування рослин та експериментів.
Якось місцеві мешканці показали вченим кущ висотою близько 60 см, з ароматним листям та дещо пухнастими стеблами з крихітними білими квітами. Жителі розповіли, що це Тулсі, а з його сушеного листя вони готують та вживають у їжу оздоровчий настій. Зразки листя потрапили до Британії, де їх дослідили вчені, і поступово чайний напій з рослини став завойовувати світ. Зараз Тулсі успішно культивують на облагороджених плантаціях Індії.
Застосування в медицині
Чай з листя Тулсі використовується у традиційній індійській медицині як адаптоген. У країнах Європи напой вживають частіше в якості профілактичного засобу. В Азії ж ароматний порошок рослинного походження додають до повсякденних страв. У китайській медицині Тулсі застосовують при захворюваннях шкіри, дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту.
Особливості впливу на здоров’я
Полегшує адаптацію: допомагає впоратися зі стресом, заряджає енергією, відновлює життєві сили, сприяє детоксикації.
Знижує рівень глюкози у крові, нормалізуючи метаболізм вуглеводів і жирів.
Покращує пам’ять: наявні у складі флавоноїди допомагають активізувати кровотік у судинах головного мозку, що сприяє покращенню пам’яті.
Полегшує перебіг ГРВІ: доведені антисептичні та антибактеріальні властивості гарячого напою з листя Тулсі сприяють полегшенню симптомів бронхіту, застуди, усувають закладеність носа. Для очищення носових пазух достатньо вдихнути пару, що виходить із чашки чаю.
Увага! Не рекомендується під час вагітності.
Як вживати
Найкраще смакує гарячим. На кількість води (150 мл), доведеної до кипіння, а потім — до 90°C, потрібно 2 г чайного листя. Настоюйте напій протягом 3-4 хвилин.
Особливості:
- Країна походження - Індія;
- Вид - Трав'яний чай;
- Смак - Духмяний;
- Аромат - Приємний.