Лимонник китайський плоди -лат.SCHISANDRA CHINENSIS.
Місце проростання цієї рослини – Китай, Японія, Корея, Приморський край, Хабаровськ та Сахалін. Існує безліч легенд і оповіді про лимоннику оскільки в Китаї він посідає друге місце після женьшеню і включався до списку обов'язкового податку для імператора. У нас про нього дізналися тільки в середині 19 століття.
Лимонник китайський – це ендемічна японо-маньчжурська рослина з дизьюнктивним східно-азіатським ареалом.
Нам цікаві зрілі ягоди лимонника (збирати – вересень – жовтень місяць), які багаті в цей період: кристалічною речовиною схізандрином, ефірною олією, органічними кислотами (до 20 %) – винною, лимонною, яблучною, сапонінами, флаваноїдами, а також кислоти.
Лимонник є адаптогеном, його галенові препарати сприяють збільшенню розумової та фізичної працездатності. Нормалізують кровообмін, збуджують дихання, посилюють просторовий поріг зору, посилюю метаболізм, моторику шлунково-кишкового тракту, мають гіпоглікемічний ефект, сприяє оновленню та загоєнню тканин та клітинні захисні сили організму. Показання до застосування – розумова та фізична перевтомлюваність, млявість, гіперсомнія, знижений артеріальний тиск, астенічні та пригнічені стани у нервових та душевнохворих, загальна слабкість після інфекційних та інших тяжких захворювань, трофічні виразки.
ЗАСТОСУВАННЯ:
- внутрішньо - настойка ( готується на 95% спирті у співвідношенні 1:5) - по 20 -30 крапель 2-3 рази на день,
- настій - (1 столова ложка на 200 мл окропу, наполягати 2 години) по 2 столові ложки 4 рази на день натще або через 4 години після їди - 20-25 днів.
ПРОТИПОКАЗАННЯ:
- безсоння,
- гіпертонія,
- нервове збудження,
- органічне захворювання серцево-судинної системи.
Консультація з лікарем є обов'язковою!