Фенхель звичайний нерідко називають аптечним кропом, а в народі ще й волоським або солодким кропом. Він має приємний ганусовий запах, солодкувато-пряний смак. Це багаторічна, трав'яниста рослина, але частіше за все його вирощують як дворічник або однорічник. У культурі також відомі два його різновиди - звичайний і овочевий. Пекучим, майже перцевим смаком відрізняються плоди перцевого фенхелю, а сорти "городній" і "гребневий" мають ніжне листя, яке можна використовувати для салату.
Рослина славиться не тільки пряно-ароматичними, а й лікарськими властивості. У його плодах міститься значна кількість ефірного і жирного масла, багато в насінні вітамінів, особливо провітаміну А, вітамінів С і Е. Є також вітамін К, групи В, нікотинова кислота, біотин, фолієва кислота. Присутні корисні натрій, калій, кальцій і залізо.
РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ЗАСТОСУВАННЯ:
Дієтична добавка до раціону, яка може бути рекомендована в якості джерела кверцетину;
- сприяє нормалізації функціонування шлунково-кишкового тракту і запобігає виникненню метеоризму і спазмів кишківника;
- має м'які проносні та заспокійливі властивості.
Настій з насіння фенхелю багатьом відомий, як "кропова вода", яку дають дітям при скупченні газів, тому, що в народі фенхель називають аптечним кропом за його схожість. Відвар насіння в молоці підсилює лактацію. Насіння фенхелю діють заспокійливо, усувають нервозність і страх. Рекомендується пити фенхелевий чай або жувати насіння.
СПОСІБ ЗАСТОСУВАННЯ:
Дітям з 7 років по 1 ст. ложці (10,0 г) залити 100 мл окропу, дати настоятися 20 хвилин, процідити, вживати по 50 мл двічі на день за 30 хвилин до прийому їжі, дорослим і дітям з 14 років по 2 ст. ложки (10,0 г) залити у 200 мл окропу, дати настоятися 20 хвилин, процідити, вживати по 50 мл 3-4 рази на день за 30 хвилин до прийому їжі.
Термін прийому: 14-21 день.
Перед застосуванням рекомендується проконсультуватися з лікарем.
ПРОТИПОКАЗАННЯ:
Індивідуальна непереносимість компонентів, діти до 7 років, вагітність, гіпотонія, атонія гладких м'язів шлунково-кишкового тракту, епілепсія.
УМОВИ ТА ТЕРМІН ЗБЕРІГАННЯ:
Зберігати в упаковці виробника в сухому приміщенні при температурі від 10 °С до 24 °С.
Термін придатності - 12 місяців з дати виготовлення.
Зберігати в недоступному для дітей місці.
ФОРМА ВИПУСКУ:
Упаковка 100 г