Плоди горобини особливо багаті вітамінами. З їх допомогою можна заповнити вітамінний дефіцит взимку і ранньою весною. Хімічний аналіз показує, що 100 грамів горобини містять:
- 81 мг аскорбінової кислоти – це майже вдвічі більше вітаміну С, ніж у лимонах і апельсинах;
- 9 мг β-каротину, тобто перевершує багато сорти моркви;
- 2 мг токоферолу;
- 0,5 мг нікотинової кислоти (вітамін РР) – одне з провідних місць серед плодово-ягідних культур;
- 0,2 мкг фолієвої кислоти (вітамін В9);
- 1500 мкг ретинолу (вітамін А) – посідає п'яте місце після риб'ячого жиру, яловичої і тріскової печінки і моркви;
- 0,05 мг тіаміну (вітамін В1);
- 0,02 мг рибофлавіну (вітамін В2);
- мінерали (магній (331 мг), калій (230 мг), мідь (120 мкг), фосфор (17 мг), натрій (10 мг), кальцій (2 мг), марганець (2 мг), залізо (2 мг)).
Енергетична цінність 100 г ягід – 50 ккал (81,1 р становить вода, 8,9 р – вуглеводи, 0,2 г – жири, 5,4 м – харчові волокна та ін). У свіжому вигляді плоди горобини у їжу практично не вживають: наявність сорбінової кислоти (природного консерванту з антимікробними властивостями) надає ягодам терпкувато-гіркий смак.
Чай з горобини
З сухих горобиновий ягід – лікування діареї. 10 г сухих ягід залити 200 мл окропу і кип'ятити 15 хвилин. Пити двічі на день (вранці і ввечері) по 50 мл Вітамінізовані профілактичні чаї складаються з декількох інгредієнтів: горобини, чорної смородини, малини, чорноплідної горобини. Заварені настої додають в зелений або чорний чай, п'ють з медом, малиновим варенням, лимоном. Такі чаї добре тонізують, підвищують опірність організму.
Заварюючи чай з сухих плодів горобини, краще всього використовувати замість заварника термос. Інший варіант – закип'ятити його на слабкому вогні. Це дозволить довше зберегти високу температуру, при якій горобина «віддасть» відвару максимум корисних речовин.