Фенхель звичайний нерідко називають аптечним кропом, а в народі ще й волоським або солодким кропом. Він має приємний ганусовий запах, солодкаво-пряний смак. Це багаторічна, трав'яниста рослина, але найчастіше її вирощують як дворічник або однорічник. У культурі також відомі два його різновиди — звичайний і овочевий. Пекучим, майже перцевим смаком вирізняються плоди перцевого фенхеля, а сорти «городній» і "гребневий" мають ніжне листя, придатне для салату.
Рослина славиться не тільки пряно-ароматичними, а й лікарськими властивостями. У її плодах міститься велика кількість ефірної та жирної олії, багато в насінні вітамінів, особливо провітаміну А, вітамінів С і Е. Є також вітамін К, групи В, нікотинова кислота, біотин, фолієва кислота. Наявні корисні натрій, калій, кальцій і залізо.