Головним складником розторопші плямистої є рідкісна біологічно активна речовина — силімарин.
А також у розторопші були виявлені такі мікроелементи, як-от цинк, селен, мідь, вся група жиророзчинних вітамінів, квертецин, флаволігнани, поліненасичені жирні кислоти — загалом майже 200 компонентів, через що вона входить до складу багатьох комплексних харчових добавок.
Внаслідок досліджень було доведено захисні дії розторопші у разі харчових отруєнь, високу ефективність у разі жирової дистрофії печінки, під час гепатитів і цирозу печінки, викликаних алкоголем, ліками, токсинами, радіацією.
На сьогодні розторопша плямиста широко застосовується у разі хронічної інтоксикації (алкогольної, наркотичної, хімічної), для усунення побічних ефектів під час вживання ліків, що діють на печінку, після проходження курсу хіміотерапії або променевої терапії, у процесі одужання після лікування захворювань печінки, у разі токсикозів у вагітних, у разі набутих імунодефіцитів і СНІД, цукрового діабету, ожиріння, для поліпшення зору, для зниження ризику серцево-судинних захворювань, для профілактики інфарктів, інсультів, варикозу та ін.
Не тільки хворим, а й здоровим людям корисна розторопша: її вживання збільшує здатність печінки очищати організм від токсинів.